De gezondheidszorgsector gaat zwaarlijvige rendementen tegemoet?
08/03/2023
De afgelopen jaren waren vaccins en medicijnen tegen covid de grote aanjager voor omzetgroei in de gezondheidszorgsector. De komende jaren zal deze groei waarschijnlijk gedreven worden door nieuwe medicijnen tegen obesitas en Alzheimer. Leidt dat tot bovengemiddelde rendementen voor deze sector?
Het Alzheimer-medicijn lecanemab van Biogen en Eisai is begin dit jaar goedgekeurd door de FDA (voedsel- en geneesmiddelenagentschap van de VS) en zal de werking van Alzheimer iets gaan afremmen. Dat is goed nieuws voor patiënten met de diagnose Alzheimer aangezien er voor deze ziekte nog geen oplossing is. Er zal echter nog veel moeten gebeuren om een significante verbetering voor patiënten te bewerkstelligen, waarbij tevens de bijwerkingen ook wat minder heftig zijn dan bij lecanemab.
Binnen obesitas zijn er de laatste tijd grote stappen gezet om tot een medicijn te komen dat effectief is en redelijk beperkte bijwerkingen heeft. Wereldwijd hebben zo’n 650 miljoen mensen obesitas, een probleem dat nog steeds sterk toeneemt. De zorgkosten van patiënten met ernstig overgewicht zijn door de bijkomende chronische aandoeningen erg hoog. Ondanks de hoge kosten, wordt maar 2-3% van deze patiënten door middel van een operatie behandeld, aangezien ernstig overwicht vaak niet als een ziekte wordt gezien.
Volgens analisten van Bernstein zijn er al sinds 1950 medicijnen om af te vallen. Deze markt is altijd klein gebleven vanwege te dure medicijnen die niet vergoed werden en ook niet effectief genoeg waren om significante gewichtsvermindering te bereiken (je verloor zo’n 6-8 kilo). Ook waren er nog vervelende bijwerkingen zoals overgeven en diarree.
In de effectiviteit van de medicijnen is verandering gekomen. De farmaceuten Novo Nordisk en Eli Lilly zijn de marktleider op het gebied van medicijnen tegen diabetes. Deze medicijnen hebben als bijeffect dat je ervan gaat afvallen. Ze reguleren dus niet alleen de bloedsuikerspiegel maar bootsen ook de darmhormonen na die onze eetlust regelen – de hormonen die de hersenen vertellen wanneer we honger hebben of vol zitten.
Novo en Lilly zijn deze medicijnen verder gaan optimaliseren qua dosering. Als gevolg hiervan zijn er recent medicijnen naar de markt gekomen waarmee je 15% kunt afvallen. In de nabije toekomst is de verwachting dat dit naar 25% gewichtsverlies zal gaan (in 12 maanden tijd). Tevens kun je in plaats van de huidige injectie dan een pil nemen. Hierdoor zouden de kosten van ernstige obesitas flink omlaag kunnen gaan , evenals het aantal mensen wat hier aan overlijdt.
Wanneer je aan ChatGPT vraagt hoe groot de markt voor obesitas medicijnen wordt, dan is het antwoord $3,9 miljard in 2025. Hoe fantastisch het programma ook is, voorspellingen doen naar de toekomst blijkt nog lastig. Waarschijnlijk zal de totale markt voor obesitas namelijk in 2023 al flink groter dan $3,9 miljard zijn op basis van de laatste schattingen. In 2030 is er volgens Morgan Stanley een goede kans dat dit richting de $50 miljard op jaarbasis gaat. Er zal dus voor farmaceuten een grote nieuwe markt ontstaan.
Er kleven echter ook nadelen aan obesitasmedicijnen, aangezien ze ook zonder toezicht gebruikt worden om snel even wat af te vallen. Sterren in Hollywood blijken er bijvoorbeeld verslaafd aan te zijn, en de sociale media wakkeren de vraag naar het nieuwste ‘wonder’ voor gewichtsverlies aan. Op TikTok is de hashtag #ozempic (één van de obesitas medicijnen) meer dan 600 miljoen keer bekeken! Het medicijn Ozempic is in de VS een grote merknaam voor afvallen geworden, bijna net zo bekend als Viagra en Prozac.
Er wordt op internet ook veel ‘reclame’ gemaakt voor deze medicijnen waarbij Groupon het zelfs onderdeel maakt van zijn dagelijkse deals in de VS om snel af te vallen. Mede door al deze aandacht zijn er in VS en Engeland tekorten aan de medicijnen ontstaan. Tevens komen alle medicijnen met risico’s en bijwerkingen zoals in dit geval zure reflux, misselijkheid en diarree.
Ondanks dat de bijwerkingen redelijk beperkt zijn, dienen de medicijnen voorgeschreven te worden onder medisch toezicht, met regelmatige bloedtests en controles van de patiënten. Tenslotte stopt het effect van de medicatie onmiddellijk wanneer je stopt het te gebruiken.
Voor de belegger is de gezondheidszorgsector op dit moment een aantrekkelijke sector om in te beleggen, maar niet zozeer omdat de groeiperspectieven sterk verbeteren. Meer omdat alle macro- economische uitdagingen (potentiële recessie en hoge inflatie) over het algemeen op de bedrijven in deze sector geen grote impact hebben.
De nieuwe obesitasmarkt zal wel helpen voor de groei in de sector, maar zal niet groot genoeg zijn om voor de sector als geheel een verschil te maken. De Alzheimermarkt is in potentie wel heel groot, echter zal een lange aanloop hebben voordat het echt een aanjager van de groei wordt. Tevens zullen er de komende jaren een paar grote medicijnen van patent af gaan wat de groei in de sector zal drukken.
Per saldo zijn de Obesitas- en Alzheimerontwikkelingen dan ook noodzakelijk om de groei op peil te houden. Voor bedrijven met obesitas-exposure zou het wel de groei kunnen versnellen aangezien deze markt op dit moment nog niet echt bestaat, al zal er wel wat overlap zijn aangezien sommige diabetici-patiënten ook obesitas hebben.
Tenslotte zullen de farmaceuten wel moeten uitkijken om deze medicijnen niet te populair te maken bij het verkeerde publiek waardoor ze ‘misbruikt’ zouden kunnen worden, wat kan leiden tot reputatieschade.
De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
Het beste rendement voor beleggers, tegen een aanvaardbaar risico op een duurzame manier bereikt is onze missie.
Waarom kiezen voor een gemiddelde performance als je kunt investeren in een fonds dat uitsluitend de best presterende bedrijven selecteert?
De beleggers van OBAM doen dag in, dag uit onderzoek naar bedrijven wereldwijd om daar de beste investeringen uit te selecteren. Door te beleggen in beursfonds OBAM beleg je in de beste bedrijven ter wereld.