U zoekt recessieproof aandelen?

09/05/2023

Een (milde) recessie in Europa en de VS wordt al een hele tijd door strategen voorspeld. Toch heeft deze vooralsnog niet plaatsgevonden. De leidende indicatoren geven al een tijd aan dat een recessie aanstaande is en gezien de fors dalende (lange) rente lijkt de obligatiemarkt hier ook rekening mee te houden.

Aandelenmarkten staan echter dit jaar in de plus op de verwachting dat de inflatiedruk later dit jaar zal gaan afnemen, centrale banken nagenoeg klaar zijn met renteverhogingen en dat, als er een recessie komt, deze mild zal zijn.

Vergeet de langere termijn niet

Maar mocht die recessie er dan toch gaan komen, waar kun je dan het beste in beleggen? De oude wijsheid is dat defensieve sectoren, zoals consumentengoederen, gezondheidszorg en nutsbedrijven, prima schuilplekken zijn, aangezien deze sectoren minder gevoelig zijn voor een neergang in de economie.

Omdat het timen van de beurs en een economische neergang over het algemeen erg lastig is - kijk maar naar de positieve aandelenmarkten in 2023 -, is het belangrijk om niet de lange termijn uit het oog te verliezen en bedrijven te selecteren die in elk economisch scenario kunnen floreren. Waar moet dan aan worden gedacht

1. Mits groeidrijvers sterker zijn dan de cyclische tegenwind

Er zijn verschillende industrieën te vinden die wel wat last hebben van een recessie, maar door structurele groeitrends evengoed kunnen doorgroeien. Doorgaans is de industriële sector economische kwetsbaar, maar binnen deze brede sector zijn er bedrijven te vinden die blootstelling hebben naar elektrificatie en energiebesparingen.

De lange termijnvooruitzichten van deze trends zijn onveranderd sterk en worden niet bepaald door economische cycli. Soms wordt dit ook afgedwongen door wet- en regelgeving, zoals bijvoorbeeld bij de verduurzaming van gebouwen. Zo zal de vraag naar bijvoorbeeld warmtepompen niet gaan afnemen in een recessie aangezien straks bijna iedereen van gas naar een warmtepomp zal moeten. Kabelaars die elektrische kabels voor offshore windparken leveren, hebben de komende 5 tot 10 jaar ook meer dan voldoende werk.

2. Must have-producten en diensten zijn altijd gevraagd

Overlast van kakkerlakken of ratten wordt niet gedreven door de stand van de economie. Ongediertebestrijding is dan ook een industrie die ook tijdens een recessie blijft doorgaan, maar ook nog eens structurele groeicomponent heeft als gevolg van de klimaatverandering waardoor er per saldo meer ongedierte zal zijn.

Binnen consumentengoederen zijn er ook categorieën waar de vraag nagenoeg onveranderd zal zijn gedurende een recessie. Tandpasta is daar een klassiek voorbeeld van. We zullen uiteraard blijven tandenpoetsen. Misschien zullen we het duurdere merk laten staan, maar tandpasta uit het winkelmandje halen is geen optie.

Veel bedrijven die actief zijn in de gezondheidssector voelen de impact van een recessie niet, met name farmaceuten hebben over het algemeen een stabiele vraag naar hun medicijnen. Ook tijdens een recessie blijft medicatie nodig. Ook in de medische technologi sector zijn veel bedrijven te vinden die must have-apparatuur leveren voor spoedeisende behandelingen die niet kunnen worden uitgesteld.

Bij een zware recessie met een hoge werkeloosheid kunnen er wel gevolgen zijn. Met name in het geval van een hoge eigen bijdrage en/of eigen risico kan er worden afgezien van behandelingen omdat men de kosten niet kan betalen.

3. Als een recessie de vraag juist stuwt

Er zijn niet veel beursgenoteerde bedrijven die direct profiteren van een recessie. Zo zijn bijvoorbeeld deurwaarders niet op de beurs genoteerd. Discount stores staan wel op de beurs genoteerd en die profiteren vaak in een recessie aangezien consumenten op zoek gaan naar goedkoopste prijzen.

Een ander segment dat kan profiteren, zijn fastfood ketens zoals McDonalds, waar relatief goedkoop kan worden gegeten. McDonalds heeft in eerdere recessies bewezen nog steeds een positieve groei te kunnen laten zien.

4. Kwaliteit betaalt zich op lange termijn altijd uit

Sommige bedrijven profiteren niet direct van een recessie, maar wel op de wat langere termijn. Dit kunnen kwalitatief hoogwaardige bedrijven zijn in competitieve industrieën, die vaak juist sterker uit een recessie komen aangezien de concurrentie voor een deel is omgevallen.

Sowieso is het goed om tijdens een recessie in kwalitatief hoogwaardige bedrijven te beleggen. Dit zijn bedrijven met vaak een uniek bedrijfsmodel, hoge marges, een sterke balans en kasstromen die gemiddeld genomen relatief beter zullen presteren op de beurs, ook als de lang verwachte en gevreesde recessie er uiteindelijk toch niet komt.

De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Het beste duurzame rendement voor beleggers is onze missie.

Het beste rendement voor beleggers, tegen een aanvaardbaar risico op een duurzame manier bereikt is onze missie.

Waarom kiezen voor een gemiddelde performance als je kunt investeren in een fonds dat uitsluitend de best presterende bedrijven selecteert?

De beleggers van OBAM doen dag in, dag uit onderzoek naar bedrijven wereldwijd om daar de beste investeringen uit te selecteren. Door te beleggen in beursfonds OBAM beleg je in de beste bedrijven ter wereld.