Het OBAM perspectief

In de achteruitkijkspiegel


Van Franse nonnen tot een stel Gouden Stieren, onze tachtigjarige geschiedenis was bijzonder. Hier een paar buitengewone momenten.

In de achteruitkijkspiegel

1936 De oprichting van OBAM

Het fonds - één van de oudste van Europa - wordt in 1936 opgericht voor enkele Franse nonnenkloosters. Bang om hun vermogen kwijt te raken aan de Franse overheid brengen zij hun kapitaal in veiligheid in een Nederlands fonds: de Onderlinge Beleggings- en Administratie Maatschappij. Uiteraard eist moederoverste elk jaar een grondig verslag van de prestaties.

1954 Naar de beurs

Kort na de Tweede Wereldoorlog wordt OBAM verkocht via een introductie van de aandelen op de Amsterdamse beurs. Dit opent interessante perspectieven. De aandelen kunnen voortaan internationaal verhandeld worden. Initiatiefnemer van de beursgang is Mr. J.G.A. Baron Sirtema van Grovestins, die enkele jaren later ook de eerste directeur van het fonds wordt.

aandeel.png

1985 Laatste fysieke aandeel geprint

1990 Made in China

China heeft zich ongekend sterk ontwikkeld en is in 1990 een van de grootste economieën ter wereld geworden. Te beginnen met een belegging van 1,2% in Hong Kong vergroot OBAM langzaamaan zijn positie in China. De bereikt een recordhoogte in 2007 met 11%.

BNP_hongkong090210GK.jpg

1999 Vroege vogels in Indonesië

OBAM richt zijn focus als één van de eerste buitenlandse beleggers op Indonesië. De aanvankelijk kleine positie groeit in 2010 tot meer dan 5% van de portefeuille. De aandacht richt zich met name op het bankwezen: slechts een klein deel van de bevolking heeft een bankrekening en de komende jaren kan de sector profiteren van een stijging van de kredietgroei en andere structurele groei.

2004 De Korea Connectie

OBAM begint met beleggen in Zuid-Korea, met een eerste focus op exportgerelateerde namen in scheepsbouw en elektronica. De Koreaanse markt is zeer aantrekkelijk gewaardeerd. OBAM heeft een focus op exportgerelateerde bedrijven en het bankwezen dat naar onze mening zeer aantrekkelijke gewaardeerd is.

2007 Prijzen

Door de jaren heen wordt OBAM regelmatig onderscheiden door vakgenoten, waaronder:

  • Morningstar Award in de categorie Global Equities
  • Gouden Stier: eerste plaats

2009 Nieuwe naam: BNP Paribas OBAM N.V.

Nadat Fortis Investments is overgenomen door BNP Paribas, verandert ook de naam van Fortis OBAM. Voortaan heet het fonds officieel BNP Paribas OBAM N.V. Wat niet verandert: de samenstelling van het team en de strategie.

L1017942.jpg (1)
ANTIN-209-VF-x.jpg

2011 75 jaar eigenzinnig

Op 20 november 2011 viert OBAM haar vijfenzeventigste verjaardag met een gemiddeld jaarlijks rendement van bijna 7.83% sinds december 1989.

2013 Sander Zondag wordt CIO OBAM

Sander-Zondag.jpg
10 grootste posities ultimo december 2018 Aandelen in portefeuille in 1954
   
ALPHABET (GOOGLE) Gem. Bezit Philips Gloeilampenfabrieken
SAP General Electric
HONG KONG EXCHANGES Curaçaosche Handelsmaatschappij
JPMORGAN Holland-Amerika Lijn
NIKE Hollandse Stoomboot Maatschappij
DANONE Soc. Michelin & Cie
ANHEUSER-BUSCH INBEV Canadian Pacific Railway Co. 
ALIBABA  
SAMSUNG  
INTERNATIONAL FLAVORS & FRAGRANCES  
 

 

delen