Fonds in beeld

10 keer volle overtuiging


De belangrijkste posities zeggen veel over een fonds. De top-10 posities van OBAM op een rijtje. Inclusief een ultrakorte - maar overtuigende - rationale.

10 keer volle overtuiging

Top 10 posities per 31 oktober 2019

Totaal aantal posities in portefeuille: 49

 

Alphabet (Google)

Land VS
Bedrijfstak Internet software & services
% in portefeuille 5,09

Alphabet Google is marktleider op het gebied van internet advertentieinkomsten. Het bedrijf heeft een scala aan waardevolle, populaire internet en mobiele sites en toepassingen, zoals Google Search, Youtube, Chrome, Google Apps en Android.

Nestle SA-REG

Land Zwitserland
Bedrijfstak Voedingsmiddelen
% in portefeuille 3,71

Het Zwitserse Nestlé is de leider op de wereldwijde voedingsmarkt. Dit bedrijf groeit harder dan het marktgemiddelde dankzij een sterke positie met merken als Nescafé, Nespresso, Kitkat, Perrier en Mövenpick. Hierdoor en dankzij een uitgebreid distributienetwerk heeft de onderneming een sterke onderhandelingspositie bij supermarkten. Nestlé’s omzet is wereldwijd goed gespreid waarbij een aanzienlijk deel gerealiseerd wordt in opkomende markten, die sneller blijven groeien dan de ontwikkelde markten.

SAP

Land Duitsland
Bedrijfstak Software
% in portefeuille 3,41

Het in Duitsland genoteerde SAP is wereldwijd de meest dominante leverancier van cruciale bedrijfssoftware en applicaties aan veelal grote multinationale ondernemingen.

OBAM china retail.jpg

Het bedrijf heeft in de afgelopen jaren middels een aantal specifieke overnames, integraties en aanzienlijke investeringen in verder productontwikkeling een grote voorsprong opgebouwd. Onder meer in enterprise resource planning (erp), cloud, big data analyse en real time dashboard systemen heeft het bedrijf hierdoor een leidende positie. We verwachten dat SAP in komende jaren een verhoogd groeipad kan laten zien wat momenteel nog niet in de beurskoers is gereflecteerd.

picjumbocom_HNCK2634klein01.jpg

Apple

Land VS
Bedrijfstak Computer hardware
% in portefeuille 3,30

Apple is een van 's werelds meest innovatieve producenten van communicatie en computer apparatuur, software en services. Wereldwijde merkproducten en software zijn ondermeer iPhone, iPad, iPod, Macbook (Air), iOS, iTunes, iCloud.

JPMorgan

Land VS
Bedrijfstak Financials
% in portefeuille 3,30

JPMorgan is een toonaangevende Amerikaanse grootbank met een van de sterkste managementteams in de branche. Op basis van waardering, verwachten we een significant opwaarts potentieel voor het aandeel. Tevens verwachten dat JPM het rendement op eigen vermogen flink kan verhogen wanneer rentetarieven weer enigzins stabiliseren. De winstontwikkeling zal verder ondersteund worden door kostenbesparingen (o.a. lagere salarissen), een hoger marktaandeel en een gezonde winstgevendheid in de retail franchise (credit cards).

Nike

Land VS
Bedrijfstak Duurzame consumentengoederen
% in portefeuille 3,22

Nike is wereldwijd “best-in-class” in atletische schoenenmerken. Het bedrijf profiteert van structurele groei die gedreven wordt door de focus op gezondheid en welzijn.

Nike vierkant.jpg

De vooruitzichten van Nike zullen verder worden ondersteund door het winnen van marktaandeel gedreven door een sterke innovatie pijplijn van nieuwe producten. Nike’s dominantie in de sector en de sterke balans maken het mogelijk grote investeringen te doen, die dankzij sterke operationele executie en het sterke merk bijdragen aan de winstgroei.

Essilor Luxottica

Land Nederland
Bedrijfstak Gezondheidszorg
% in portefeuille 2,95

Door de fusie van Essilor en Luxottica is de absolute marktleider en producent van complementaire componenten in de brillenindustrie ontstaan. Essilor is de grootste fabrikant en distributeur van lenzen, terwijl Luxottica de fabrikant, distributeur en detailhandelaar van de brillen is. Het combineren van de twee giganten biedt hierdoor veel synergiepotentieel, zowel vanuit een top-line, cross-selling perspectief als vanuit een operationeel standpunt.

oog.vierkant.jpg

Het combineren van de twee giganten biedt hierdoor veel synergiepotentieel, zowel vanuit een top-line, cross-selling perspectief als vanuit een operationeel standpunt. We verwachten dat de combinatie gemiddeld de komende jaren ruim 6% omzetgroei moet kunnen gaan realiseren. In combinatie met de kostensynergiën zal de winst daardoor fors moeten kunnen gaan stijgen welke naar onze mening nog onvoldoende in de koers is verdisconteerd. 

albert heijn vierkant.jpg

Koninklijke Ahold Delhaize

Land Nederland
Bedrijfstak Voedingsmiddelen
% in portefeuille 2,67

Ahold Delhaize is een food retailer met haar belangrijkste markt in de VS, waar het actief is met Stop & Shop, Giant Landover, Giant-Carlisle en Food Lion. Met Albert Heijn is Ahold de grootste speler in Nederland.

 

Microsoft

Land VS
Bedrijfstak Hard- en software
% in portefeuille 2,64

Microsoft heeft zich succesvol getransformeerd naar een software abonnement model middels cloud technologie model voor bijna alle bedrijfsonderdelen. Microsoft zal in de komende jaren hier sterk van profiteren en wint marktaandeel, ook sterk verbeterde kostenbeheersing en hoge uitkeringen richting aandeelhouders (dividend en aandelen inkoop) zorgen voor een aantrekkelijk rendements-risico profiel.

International Flavors & Fragrances

Land VS
Bedrijfstak Chemie
% in portefeuille 2,54

IFF is een leidende speler in ingrediënten en chemicaliën die gebruikt worden voor geuren en smaken van consumentenproducten. Binnen de chemische sector is dit een van de hoogste groeisegmenten. De groei wordt gedreven door de toenemende vraag naar consumptiegoederen (vooral in opkomende markten), zoals voedingsmiddelen, dranken en persoonlijke verzorgingsproducten. In ontwikkelde markten richt IFF zich steeds meer op de smaak intensiteit, gezondere en natuurlijke voedingsmiddelen. De industrie is oligopolistisch en heeft aangetoond dat de winstmarges op een hoog niveau kunnen blijven. IFF is momenteel druk bezig om Frutarom te integreren, die ze in 2018 hebben overgenomen. Het kost tijd voordat blijkt dat de voordelen opwegen tegen de nadelen, derhalve is het aandeel gunstig gewaardeerd ten opzichte van de concurrentie.

delen